Stralen en conserveren

Warmvervaardigd ongelegeerd en laaggelegeerd staal is bedekt met een walshuid. In veel gevallen is deze laag ongewenst. Eén van de methoden om de walshuid te verwijderen is het stralen. MCB heeft de beschikking over een computergestuurde werpstraalinstallatie, voorzien van zes turbines. Met deze straalinstallatie is een reinheidsgraad van het oppervlak tot SA 3 mogelijk. Standaard wordt een reinheidsgraad van SA 2,5 geleverd. De reinheidsgraad wordt direct na de bewerking beoordeeld.

Bij het stralen van buisprofielen wordt het straalmiddel uit het buisprofiel verwijderd met behulp van een kantelinstallatie.

Gestraalde oppervlakken zijn bijzonder gevoelig voor roestvorming. Er zijn diverse mogelijkheden om gestraalde oppervlakken te conserveren. Voor het conserveren wordt door MCB een lasprimer op waterbasis gebruikt. Hierin is nauwelijks of geen (maximaal 0,2%) oplosmiddel aanwezig. De lasbaarheid van de producten wordt door deze primer niet nadelig beïnvloed. De lasprimer is uitstekend overschilderbaar.

Als alternatief voor de lasprimer is speciaal voor MCB een conserverende was ontwikkeld.
De waslaag met een dikte van ca. 5 mm geeft een tijdelijke bescherming van gestraalde producten tijdens binnen opslag en verdere bewerking. De was kan eenvoudig worden verwijderd door middel van bijvoorbeeld een alkalische sproeiontvetting, waarna het definitieve conserveringssysteem aangebracht kan worden. MCB straalt en conserveert de volgende materialen en producten:

Materialen:

   Ongelegeerd constructiestaal

   Laaggelegeerd constructiestaal

 

Producten:

   Buisprofielen

   Koudgewalste profielen uit warmgewalst band

   Warmgewalste platen

   Warmgewalste profielen

Specificaties stralen en conserveren

 

Stafstaal/buisprofielen

Platen

 

 

 

Lengte (zonder hulpmiddelen)

min. 1500 mm / max. 15000 mm

min. 1500 / max. 15000 mm

Breedte (x dikte)

min. 20 (x3) mm/max. 500 (x500) mm

min. 100 mm/max. 2500 mm*

Dikte

-

vanaf 3 mm

 

 

 

* conserveren tot en met 2.000 mm

Maximaal productgewicht 10000 kg.

Bewerkingen met afwijkende specificaties op aanvraag.

Het MCB boek, een uitgave van MCB Nederland. Tel 040 - 2088333 Alle rechten voorbehouden. Disclaimer.