Nieuwzilver

Legeringen van koper met nikkel en zink staan bekend onder de naam ‘nieuwzilver’. Ze danken deze naam aan de voor deze groep legeringen kenmerkende zilverachtige kleur. Deze kleur, in combinatie met een goede weerstand tegen organische producten (voedsel), water en atmosferische corrosie heeft er toe bijgedragen dat diverse nieuwzilverkwaliteiten gebruikt worden voor imitatie zilveren voorwerpen, zoals bestek. Nieuwzilver laat zich gemakkelijk elektrolytisch bedekken met bijvoorbeeld chroom, nikkel of zilver.
De nieuwzilverkwaliteiten hebben een homogene structuur en zijn daardoor uitstekend koudvervormbaar. De warmvervormbaarheid en de verspaanbaarheid zijn daarentegen slechts matig. Door het hoge percentage legeringselementen is de elektrische geleidbaarheid ten opzichte van ongelegeerd koper uiteraard laag.

Kwaliteit: CuNi18Zn20

 

 

 

De sterkte van deze kwaliteit kan, evenals bij andere nieuwzilverkwaliteiten, alleen verhoogd worden door kouddeformatie en de daarmee gepaard gaande versteviging. Uiteraard zal door een dergelijke bewerking de vervormbaarheid afnemen. Door deze versteviging neemt met name de rekgrens aanzienlijk toe, hetgeen dit materiaal -mede door de relatief lage elasticiteitsmodulus- geschikt maakt om in koudverstevigde conditie toegepast te worden als veermateriaal.
De lasbaarheid van CuNi18Zn20 is redelijk. Wordt deze kwaliteit in de verstevigde toestand gelast, dan moet tevens rekening gehouden worden met een daling van de sterkte in de warmtebeïnvloede zone. Verder zal, evenals bij messing, bij het lassen van nieuwzilver rekening gehouden moeten worden met het ontstaan van giftige zinkdampen. De meest toegepaste lasprocessen zijn het MIG en TIG lassen. Het elektrodelassen wordt slechts sporadisch toegepast.

Deze legering wordt onder andere toegepast in sieraden, in de elektrotechnische industrie, als veermateriaal in hardgewalste conditie, als tafelbestek en in optische instrumenten.

 

 

 

Lasbaarheid

:

redelijk ten aanzien van MIG, TIG en weerstandslassen

Warmtebehandelingen

 

 

spanningsarmgloeien

:

ca. 350 °C

zachtgloeien

:

ca. 700 °C

 

 

 

Nieuwzilver CuNi18Zn20-R380/R450
Platenimages/afb17400082.jpg

Kwaliteit

:

volgens EN 1652

Toleranties

:

volgens EN 1652

Aanduiding volgens EN 1412

:

CW409J

   De technische gegevens van deze kwaliteit staan in tabel 10 en 11.

Afmeting
in mm

 

 

Gewicht
kg/plaat

Hardheid

 

 

 

 

 

 

 

2000

x

600

x

0,8

8,36

(R450)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2000

x

600

x

1

10,44

(R380)

 

 

 

 

 

 

 

Gebruikelijke voorraadsafmetingen. Andere afmetingen en/of kwaliteiten op aanvraag.

Het MCB boek, een uitgave van MCB Nederland. Tel 040 - 2088333 Alle rechten voorbehouden. Disclaimer.