Hittevast staal

De toepassing van ongelegeerd en laaggelegeerd staal op hogere temperaturen stuit op problemen. Enerzijds neemt boven ca. 350 °C de weerstand tegen kruip snel af, anderzijds neemt boven ca. 550 °C de oxidatiesnelheid exceptioneel toe. Om deze reden zijn er staalkwaliteiten ontwikkeld die een goede weerstand tegen oxidatie bieden en over een voldoende hoge kruipsterkte beschikken: de hittevaste staalkwaliteiten.

Het belangrijkste legeringselement van hittevast staal is chroom. Zeker boven 1000 °C is chroom alleen niet meer voldoende om het staal tegen oxidatie te beschermen. Om deze reden worden de hittevaste staalkwaliteiten die gebruikt worden boven ca. 800 °C in het algemeen nog gelegeerd met bijvoorbeeld: aluminium en/of silicium. Grofweg kunnen de hittevaste stalen in twee groepen worden verdeeld:

   De ferritische kwaliteiten, met als belangrijkste legeringselement chroom en eventueel toevoegingen van aluminium en/of silicium;

   De austenitische kwaliteiten, met als belangrijkste legeringselementen chroom en nikkel en eventueel toevoegingen van aluminium en/of silicium.

MCB levert hittevast staal alleen af fabriek in zowel plaat, staf, buis en fittingen. De technische gegevens van de hittevaste staalkwaliteiten staan in tabel 17 en 18.

Levertijden en afmetingen in overleg.

Het MCB boek, een uitgave van MCB Nederland. Tel 040 - 2088333 Alle rechten voorbehouden. Disclaimer.