Speciale kwaliteiten

Koudgewalste kwaliteiten met een hoge rekgrens
voor koudvervormen

Onder druk van met name de automobielindustrie om te komen tot lichtere constructies, zijn er tegenwoordig koudgewalste staalkwaliteiten beschikbaar, die een goede vervormbaarheid combineren met een hogere sterkte dan de gangbare koudgewalste kwaliteiten volgens EN 10130.

De in dit hoofdstuk genoemde kwaliteiten zijn vooralsnog niet uit voorraad leverbaar. Mogelijke afmetingen, afnamehoeveelheden en levertijden op aanvraag.

 

Koudgewalste microgelegeerde kwaliteiten voor koudvervormen

Deze kwaliteiten, die onder andere zijn vastgelegd in EN 10268 (koudgewalste platte producten gemaakt van microgeleerde staalsoorten met een hoge vloeigrens voor koudvervormen), worden gekenmerkt door een goede vervormbaarheid met een, in relatie tot die vervormbaarheid, hoge rekgrens. Deze combinatie wordt met name bereikt door een laag percentage koolstof in combinatie met een fijnkorrelige structuur.

De technische gegevens van deze kwaliteiten staan in tabel 7.

Deze kwaliteiten zijn ook verkrijgbaar in een thermisch verzinkte uitvoering en zijn als zodanig vastgelegd in EN 10292.

 

Koudgewalst staal met bake hardening effect

Bij deze staalkwaliteiten, die onder andere zijn vastgelegd in SEW 094, neemt de rekgrens door een warmtebehandeling, die qua temperatuur overeenkomt met het moffelen van een laklaag, substantieel toe. Het effect berust op de uitscheiding van koolstofatomen (verouderingseffect).

Het voordeel van deze kwaliteiten is dat voor de fabricage van producten door bijvoorbeeld strekken of dieptrekken, uitgegaan kan worden van een relatief zachte en goed vervormbare toestand. De sterkte toename wordt zo enerzijds verkregen door de optredende versteviging, anderzijds door het bake hardening effect. Door de warmtebehandeling neemt de rekgrens minimaal met 40 N/mm2 toe. Deze kwaliteiten worden toegepast in de automobielindustrie, bijvoorbeeld voor de motorkap.

De technische gegevens van deze kwaliteiten staan in tabel 8.

Deze kwaliteiten zijn ook verkrijgbaar in een thermisch verzinkte uitvoering en zijn als zodanig vastgelegd in EN 10292.

 

Koudgewalst met fosfor gelegeerd staal

De sterkte van deze kwaliteiten wordt enerzijds verkregen door een verhoogd percentage fosfor, anderzijds door een fijnkorrelige structuur. De kwaliteiten zijn onder andere vastgelegd in
EN SEW 094.

De technische gegevens van deze kwaliteit staan in tabel 9.

Deze kwaliteiten zijn ook verkrijgbaar in een thermisch verzinkte uitvoering en zijn als zodanig vastgelegd in EN 10292.

Staalplaten voorzien van een metallische deklaag

Galfan platen

Deze laag wordt in een continu thermisch proces volgens het Sendzimir-procédé aangebracht. De laag bestaat globaal uit 95% zink en 5% aluminium. Deze laag wordt gekenmerkt door een corrosieweerstand die ligt tussen die van Sendzimir verzinkt en Alu-Zink, door een uitstekende bescherming van onbedekte snijkanten (beter dan Sendzimir en Alu-Zink) en door een uitstekende vervormbaarheid.

Toepassingen: automobielindustrie, elektrotechnische industrie, productie van huishoudelijke artikelen en de bouwindustrie. MCB levert Galfan platen uit fabrieksvoorraad.

Voor technische gegevens zie tabel 5.

 

Galvannealed platen

Door verzinkt band aansluitend aan het thermisch verzinken door een oven te leiden, wordt de zinklaag omgezet in een ijzer/zink legeringslaag, het zogenaamde galvannealed. De voordelen van deze laag ten opzichte van Sendzimirlagen zijn onder andere de betere lakhechting en puntlasbaarheid. Een mogelijk nadeel is dat galvannealed lagen bij vervormingen de neiging hebben te verpoederen (powdering).

Galvannealed platen worden met name toegepast in de automobielindustrie. MCB levert deze platen alleen af fabriek.

 

 

Voorvernikkelde platen

Voorvernikkelde platen worden gefabriceerd uit koudgewalst staal dat in een continuproces aan beide zijden elektrolytisch vernikkeld is. Na het vernikkelen vindt een warmtebehandeling plaats, waardoor enerzijds de hechting van de laag verbeterd wordt en anderzijds de vervormbaarheid. Hierdoor ontstaat een halffabrikaat dat zich uitstekend laat zetten en dieptrekken. De laagdikte bedraagt standaard 3 of 6 µm; de keuze van de laagdikte hangt af van de producteisen zoals weerstand tegen corrosie.

Het gebruik van voorvernikkeld band biedt het voordeel dat producten achteraf niet meer van een nikkellaag voorzien hoeven te worden, hetgeen kostenbesparend is en tevens logistieke voordelen oplevert. Een ander voordeel is dat ook in blinde gaten (bijvoorbeeld diepgetrokken producten) een nikkellaag aanwezig is. Bij het achteraf elektrolytisch vernikkelen van dergelijke producten zal, zonder bijzondere maatregelen, inwendig nauwelijks of geen nikkellaag aanwezig zijn.

Toepassingen van voorvernikkelde platen zijn onder andere papiergeleiders voor kopieermachines en batterijbussen. MCB levert voorvernikkelde platen op aanvraag.

Staalplaten voorzien van een organische deklaag

Geprimerde platen

Voor het geprimerde materiaal zijn als basismateriaal diverse staalkwaliteiten zoals koudgewalst staal volgens EN 10130 en Sendzimir verzinkt staal volgens EN 10327 mogelijk. Toepassing van het geprimerd voormateriaal biedt de mogelijkheid om op ieder gewenst moment tijdens de eindverwerking het product in de juiste kleur af te lakken, zonder milieubelastende voorbehandelingen zoals ontvetten en fosfateren of chromateren. De dikte van de primerlaag bedraagt 5 tot 12 µm en kan één- of tweezijdig worden aangebracht.

Verdere voordelen van de toepassing van geprimerd materiaal zijn onder andere:

   De smerende werking van de primerlaag, waardoor in veel gevallen afgezien kan worden van de toepassing van een smeermiddel bij de verwerking;

   Besparing op lakkosten, omdat volstaan kan worden met een dunnere deklaag;

   De primerlaag is in nagenoeg alle kleuren leverbaar;

   De mogelijkheid een elektrisch geleidende primer aan te brengen, waardoor het materiaal door weerstandlassen verbonden kan worden.

Toepassingen zijn: automobielindustrie, elektrotechnische industrie, productie van huishoudelijke artikelen en de bouwindustrie. Op aanvraag verstrekken wij u graag leveringsmogelijkheden van geprimerde platen.

 

Plastisol platen

Plastisol is een Sendzimir verzinkte basis (meestal 275 g/m2) of een Alu-Zink basis voorzien van een 80 tot 200 µm PVC-laksysteem. Materiaal kan zowel eenzijdig als tweezijdig bekleed zijn, waarbij ook twee verschillende laklaagdikten en zelfs twee verschillende kleuren mogelijk zijn. Deze lak wordt naar wens met of zonder structuur geleverd. Plastisol platen hebben een goede corrosieweerstand en zijn stoot- en slijtvast.

Toepassingen: onder andere dak- en gevelbeplating, ommantelingen en kweekgoten.

Op aanvraag verstrekken wij u graag leveringsmogelijkheden van plastisol platen.

 

PVC beklede platen

PVC bekleed plaatstaal is een meestal verzinkte basis voorzien van 120 tot 200 µm PVC-film, glad of met structuur.

Toepassingen zijn ventilatiekasten, ommantelingen van vaak zwaardere machines, toonbanken, sanitaire cabines, scheepsbouw (interieurdelen). Op aanvraag verstrekken wij u graag leveringsmogelijkheden van PVC beklede platen.

 

Geblauwde platen

Dit zijn koudgewalste platen met een hoogglanzend, diepblauw oppervlak, verkregen door een oxiderend gloeiproces. De diepblauwe laag schilfert niet af bij het zetten, felsen of centreren. Geblauwde platen worden veel toegepast voor de vervaardiging van kachelpijpen, ellebogen, isolatiewerken, bakkerijbenodigdheden en ketelhuizen. Op aanvraag verstrekken wij u graag leveringsmogelijkheden van Geblauwde platen.

Het MCB boek, een uitgave van MCB Nederland. Tel 040 - 2088333 Alle rechten voorbehouden. Disclaimer.