Blanke lange producten

Door warmgewalst stafstaal via een koudbewerking tot eindmaat te fabriceren, ontstaat een product met een blank en glad uiterlijk: blank stafstaal. Tot een diameter van ca. 20 mm bestaat deze bewerking uit koudtrekken, vanaf een diameter van ca. 100 mm uit schillen. Daartussen is de proceskeuze afhankelijk van de mogelijkheden van de fabriek en de gewenste eigenschappen.

Koudtrekken (+C) is een techniek waarbij het warmgewalste materiaal via één of meerdere trekstenen tot eindmaat wordt getrokken. Vaak zullen deze producten dan ook trekgroeven in het oppervlak te zien geven. Schillen (+SH) is een verspanende bewerking waarmee de walshuid verwijderd wordt en het product op de gewenste maat wordt gebracht. Geschild stafstaal vertoont vaak spiraalvormige groeven in het oppervlak.

Getrokken blank stafstaal kan in diverse doorsneden (rond, vierkant, zeskant, plat) geleverd worden, geschild blank stafstaal alleen in rond.

Met name door het koudtrekken zal het materiaal verstevigen, waardoor de sterkte toeneemt en de taaiheid (en daarmee de vervormbaarheid) afneemt.

De versteviging die het gevolg is van het koudtrekken heeft in het algemeen een positief effect op de verspaanbaarheid. Ten opzichte van het warmgewalste materiaal vertoont het koudgetrokken stafstaal in het algemeen minder neiging tot kantenopbouw en heeft het een gunstiger spaanvorm.

Ten opzichte van warmgewalst stafstaal heeft het blank stafstaal uiteraard het voordeel van het ontbreken van een walshuid. Verder worden deze kwaliteiten gekenmerkt door een betere oppervlaktegesteldheid en nauwkeurige maattoleranties, die nog verder verbeterd kunnen worden door na het koudtrekken c.q. schillen het stafmateriaal te slijpen of te polijsten.

Een andere methode om blank staal te vervaardigen is het zogenaamde hoogkantwalsen. Bij deze methode wordt het voormateriaal alzijdig gewalst tot de gewenste eindvorm en -maat. Door de geometrie van de walsrollen te variëren is een grote verscheidenheid in vormen (van de dwarsdoorsnede) te realiseren. Bijkomend voordeel van hoogkantwalsen is dat het oppervlak verdicht wordt, waardoor, in tegenstelling tot schillen en trekken, een glad en glimmend oppervlak ontstaat, dat zonder verdere mechanische voorbehandeling voor decoratieve doeleinden bijvoorbeeld verchroomd of vernikkeld kan worden.

Afhankelijk van het uitgangsmateriaal, de walsreductie en eventuele gloeibehandeling zijn de mechanische eigenschappen van het eindproduct binnen ruime grenzen in te stellen.

Hookantgewalst stafstaal kan zowel in handelslengten, in fixlengten als op coil (rol) geleverd worden.

Het MCB boek, een uitgave van MCB Nederland. Tel 040 - 2088333 Alle rechten voorbehouden. Disclaimer.